Работим за цялостна ревизия на стандартите за социалните услуги

Работим за цялостна ревизия на стандартите за социалните услуги, заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на организираната от КНСБ кръгла маса по темата. В дискусията участваха представители на общините, държавната администрация, социалните заведения и синдикатите.

Според Русинова е необходимо ясно насочване на средствата към най-нуждаещите се и ясна дефиниция на услугите. Министърът акцентира върху подготовката на нов Закон за социалните услуги. Русинова отбеляза още дейността по следващия етап от деинституционализацията, както и доразвиването на приемната грижа. Посочи, че е важно и подобряването на услугите за възрастните хора, както и подкрепата за работещите в системата.


"Ще разчитам на силна експертиза и на добрата воля да си свършим работата", обърна се Русинова към участниците в дискусията. Тя беше категорична, че в съвместен диалог могат да се намерят най-добрите решения. Министърът отбеляза още, че по оста за социално включване на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. България разполага с 658 млн. лв. 40% от тези средства са договорени, а 65% - са програмирани, каза Русинова. Тя акцентира и върху други инструменти за финансиране на социални проекти като Фонд „Социална закрила“ и проект „Красива България“.

 

Източник: Министерство на труда и социалната политика  |  линк към статията