Зорница Русинова

Бившият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова от ГЕРБ и представителят на БСП Георги Гьоков си отправиха взаимни нападки в предаването "България сутрин" по отношение на предизборните програми на двете партии.

В програмите им е заложено повишаване на доходите на хората. Русинова посочи, че в тяхната заляга това минималната работна заплата да стане 650 лева, а очакваният ръст на средното месечно възнаграждение да стигне поне 1500 лева (към края на миналата година то е 954 лв., а в началото на тази - около 1000 лв.)

Георги Гьоков пък каза, че един от конкретните ангажименти на социалистите е минималната работна заплата да бъде обвързана със средната, като поясни, че не посочват конкретни числа.

Русинова е на мнение, че в БСП са отделили много малка част за социална политика в програмата си. Представителят на Столетницата пък заяви, че не приема критики в тази посока.

"През предходните мандати сме показали, че сме партия с ясно изразени позиции в социалната сфера, затова не е необходимо да пишем кой знае колко дълги програми", подчерта той в студиото на Лора Инджова. Гьоков обясни, че реализацията на политиката и на програмата на БСП струва около 2 млрд. и 100 млн, като тези пари ще дойдат от по-висока събираемост на данъци и повишаване на доходите на хората.

"Ако ще дойдат от повишени доходи, ще има повишаване на данъците от осигуровките", опонира му Русинова. "Реалистичността на програмата на БСП граничи с върл популизъм", добави тя.

"Няма как да ни обвиняват в популизъм, защото това, което сме написали в нашата програма са политики, които сме отстоявали назад във времето", каза Георги Гьоков. "ГЕРБ нямат право да говорят за социална политика", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

 

Източник: www.bgonair.bg | линк към статията