Топъл обяд по програмата на ЕС

„Осем хиляди души получават топъл обяд по Оперативната програма за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора“, съобщи днес във Враца министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя посети обществената трапезария в града, която е финансирана с евросредства по проект „Осигуряване на топъл обяд в община Враца“.

Министър Русинова съобщи, че средногодишно 2,5 млн. лв. са осигурените средства за топъл обяд по европейската програма. Към момента такава услуга предоставят 100 общини, като се очаква броят им да се увеличи.


„По проекта във Враца 120 души от града ще могат да получат целогодишно топъл обяд“, посочи министърът. Тя допълни, че се планира тази програма да се допълни, като се съчетае с други социални дейности на общините.

В отговор на журналистически въпрос за възможностите за подкрепа на младите семейства, министър Русинова подчерта, че това не трябва да става само със социални помощи, а чрез осигуряването на подходящи услуги.

„За мен е изключително важно да подпомогнем работещите, но не считам, че това трябва да става само с парично подпомагане. Помощите оттук нататък ще се насочват към хората, които имат най-голяма нужда. Всички останали ще бъдат подкрепени с други инициативи. Например през юли ще дадем възможност общини, областните управи и други публични институции да подготвят проекти по „Красива България“, с които да кандидатстват в МТСП за финансиране за организиране на детски кътове и занимални за децата на служителите си. Това ще даде възможност на млади семейства да могат да съвместят по-добре личния с професионалния живот и да се чувстват по-спокойни на работа“, каза министър Русинова. Планират се и промени в Кодекса на труда за по-ранно връщане на работа на майките с високи доходи, за да се съчетае по-добре професионалния с личния живот.

Министър Русинова увери, че следи с повишено внимание последиците от проведения референдум във Великобритания. „В предстоящия неформален съвет на министрите по заетостта в ЕС ще настоявам да продължат да се спазват европейските правила, за да гарантираме защитата на 60-70 хиляди българи, които работят там“, подчерта министърът.

 

Източник: Министерство на труда и социалната политика  |  линк към статията