Обучават парамедици по схемата Активни

Седем центъра за спешна помощ в България ще обучават младежи за парамедици по схемата „Активни“, която се финансира по линия на европейската инициатива Младежка заетост. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на среща с младежи, които ще усвояват професията в Спешната помощ в Кърджали.

Общият бюджет на схемата „Активни“ е 26 млн. лв. Целта й е да се открият икономически неактивни младежи до 29 години, които да бъдат обучени, за да могат да започнат работа. В Кърджали проектът ще даде възможност 70 младежи да бъдат активизирани с помощта на медиите, местните власти, граждански организации и с лични контакти, каза Русинова. Бюджетът му е около 250 000 лв., а продължителността - близо 2 години.

В община Кърджали безработицата е 6,6% и е по-ниска от средната за страната, но в областта има населени места, в които тя е над 20%. Считам, че чрез подобна инициатива ще дадем възможност на млади хора да намерят работа и реализация в достойна специалност, която дава възможност за бъдещо кариерно развитие, каза Русинова. За мен това е последният шанс да намеря работа в България, сподели пред нея Юзлем, която ще се обучава за парамедик. В нашия край трудно се намира работа. Аз съм тютюнев експерт, кандидатствах по проекта и се надявам да се получат нещата, каза Николай, който също ще се обучава по проекта.

Подкрепата за спешната помощ в България идва не само с такива инициативи. През тази година ще стартира отделна програма през Министерството на здравеопазването, която ще даде възможност на 3000 човека, които работят в спешната помощ, да минат през допълнителни обучения. Моделът е синхронизиран с инвестиции в нова техника, линейки и инфраструктура, каза министър Русинова.

Основен акцент на всички инициативи е задържането на младите лекари в системата на здравеопазването, което е сред основните проблеми в България. За тази цел ще стартира схема, по която през следващите 4 години над 530 млади специализанти ще могат да продължат специализацията си, добави Русинова.

 

Източник: Министерство на труда и социалната политика  |  линк към статията