930 лв. месечна помощ от държавата

Стара Загора. През 2017 г. за първи път социалните плащания за деца с увреждания ще се диференцират в зависимост от степента на увреждането. Предвижда се помощта за децата с над 90% степен на увреждане да се увеличи до 930 лв. на месец. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в коментар на новите политики в Бюджет 2017 пред журналисти в Стара Загора днес, където посети Дневен център за хора с увреждания, съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

Децата със степен на увреждане между 70 и 90% ще получават по 450 лв., а тези със степен на увреждане между 50 и 70% - 350 лв. Помощите са месечни и се получават без значение какъв е доходът на семейството, обясни Русинова. Тя подчерта, че с промяната ще се гарантира, че ресурсът, който държавата влага, за да подпомогне семействата, ще бъде насочен към най-нуждаещите се.
Тя припомни, че през 2017 г. минималната заплата ще се увеличи до 460 лв., което е 70% ръст в сравнение с 2011 г. По този начин ще се подпомогнат хората с ниска квалификация.
Русинова добави, че МТСП работи усилено и по подготовката на Закон за социалните услуги, в който ще се разпишат стандарти за т.нар. интегрирани услуги. Най-работещият механизъм е, когато дневната грижа, рехабилитацията, консултациите и образователната услуга се случва на едно и също място. Законът ще подобри насочването на средствата към най-нуждаещите се. Ще се повиши и конкуренцията между доставчиците на социални услуги, което ще подобри тяхното качество, каза министър Русинова.
В Стара Загора тя посети и детска ясла, ремонтирана по проект „Красива България“, който се финансира от МТСП. По тази програма до края на 2016 г. се очаква общо 67 обекта да бъдат завършени.

 

Източник: Агенция "Фокус" |  линк към статията