Интервю за вестник "Телеграф"

- Г-жо Русинова, работодателите алармират за недостиг на кадри, а много младежи не могат да си намерят работа. Едно от решенията е схемата "Умения" по ОП "Развитие на човешките ресурси". Как действа тя?

- Схемата "Умения" е в помощ на бизнеса и решава един от основните му проблеми - липсата на квалифицирани кадри. 243 фирми, кандидатствали за финансиране по тази схема, вече са одобрени и ще сключат договори за близо 30 млн. лв. Най-много са одобрените от секторите "Информационни технологии", "Производство на облекло", "Производство на хранителни продукти", болници, и от сектора "Финансови услуги и застраховане".

Дали сме възможност на фирмите не само да обучават на специфичните изисквания в съответния сектор, но да ги комбинират с професионална квалификация и ключови умения. Всъщност една компания, освен на база на специфичните умения, ако е необходимо, част от общата й администрация също може да мине през надграждащи обучения. Това могат да бъдат счетоводители, юристи, финансисти. Възможност да се възползват имат и болници, имащи купена нова апаратура, която изисква обучение на персонал.

- Може ли всеки служител в компютърна компания да стане програмист например?

- Все пак не можем да очакваме, че човек, който няма дори математическо образование или някакви математически наклонности, ще може да стане програмист. Трябва да е някой, който, първо, обича да се занимава с такъв тип професии, има интерес и би участвал в обучение. Един от наистина сериозните феномени не само в България, а и в много европейски страни е, че на много хора, завършили определени специалности, за които има по-ограничен брой свободни места, им се налага да работят на по-нискоквалифицирана работа.
Един млад човек в първите години трябва да натрупа опит. Понякога и чисто от финансов интерес той работи по-нискоквалифицирана работа. С този тип инициативи и схеми даваме възможност в компанията да бъдат привлечени хора не само завършили информационни технологии. Човек, който е завършил физика, химия, биология, с допълнителни обучения може да се преориентира в сферата на високите технологии или в IT сектора.

- Каква е равносметката по схемата "Родители в заетост", която дава възможност на семейства за безплатни бавачки?

- Една от основните политики, които подкрепяме с европейски средства, е възможността за съчетаване на личния с професионалния живот. Много често млади родители нямат универсалната баба и много трудно могат да се върнат на работа. Трудно е търсенето на такава, ако детето не е на детска ясла или градина. Средно годишно около 2000 семейства ползват тази схема. Към момента са одобрени близо 4000 родители, като през септември отново дадохме възможност да се кандидатства и от страна на хора, които искат да бъдат детегледачи. Те трябва да са регистрирани в бюрото по труда. Засега схемата е отворена до 2023 г. Общата стойност е вече 35 млн. лева. Виждаме, че само първите дни има подадени над стотина заявки.

- Има ли и мъже бавачки?

- Има, но процентът им е доста по-малък. Общо от стартирането на програмата са 260. Един от хубавите примери е младеж, който след завършване на училище на 18 години беше започнал като детегледач. През тази година подпомагаме и многодетни семейства. До навършване на 12-годишна възраст на децата те могат да ползват до 4 часа на ден детегледачка. По отношение на хора, които са безработни, в рамките на 4 месеца финансираме детегледач, докато си намери човек работа. Това дава добър ефект, защото на практика на един човек, за да може да ходи на интервюта, му е нужен някой, който да гледа детето. Много е подходящо за млади жени, които си търсят работа. По този начин или съчетават, като търсят ясла и детска градина, а в същото време ако са регистрирани в бюрото по труда, могат да ходят на мотивационни обучения. Това, което предвиждаме оттук нататък и допълва тази политика, е възможността да стимулираме работодателите да организират кътове за отглеждане на деца или почасово отглеждане на деца на работното място.

- Как?

- Предвидили сме за следващата година 15 млн. лева, за да подкрепим работодателите. Надяваме се да получим подкрепа от ЕК и те да могат да кандидатстват със своите проекти. Когато допълваме това, което държавата прави с ясли и детски градини, подкрепяме много семейства. Често се налага да има почасово гледане на деца. Много по-удобно и по-спокойно би се чувствал един родител, ако за два или три часа детето бъде гледано на работното място. Давам пример със сферата на здравеопазването. Знаете, че повечето дежурни лекари и медицински сестри стартират много рано сутрин. В същото време голяма част от детските градини отварят след 7,30 ч. Един самотен родител или двама, работещи в болница, са в безизходица, ако нямат баба. Друго е с място, обособено на работното място, където с детето в рамките на час-два се занимават професионалисти. Това са социални иновации, които вярваме, че българските работодатели с помощ от наша страна ще могат да подкрепят.

- Сто процента ли ще покривате разходите им?

- В повечето случаи ще финансираме 100 процента, като ще ги подпомогнем с първоначалната организация. Ще се наемат хора чрез бюрата по труда, но ще пуснем подробности по схемата след Нова година.

- Една от темите, която се дискутира, е дългото майчинство. Ще се запази ли то?

- България е страната в ЕС с най-щедро майчинство и считам, че това право по-скоро трябва да бъде допълнено с мотивация и възможност майките или бащите да се връщат на работа. Миналата година по време на нашето председателство на ЕС беше приета директивата за съвместяване на личния с професионалния живот. Преходният период за транспониране на законодателството изтича след 2-3 години. До голяма степен и допълнителните дни по време на родителския отпуск, и тези за отглеждане на зависим член от семейството са добра придобивка. Знаем, че жената освен отглеждането на децата поема грижата за болен член в семейството и много често това създава допълнителни пречки за нейното кариерно развитие. Регламентирането на гъвкави форми на заетост с допълнителния отпуск биха дали възможност на една жена добре да съчетава личния с професионалния си живот.

- Преди седмица пламна истерия в няколко града заради отнемане на деца. В същото време имаше случай на изоставено бебе. Вашето послание към хората?

- От месеци се разпространяват фалшиви новини, насаждат се страхове у хората, които се използват за политически цели. Категорично никой в България, включително и социалните служби, няма намерение да въвежда стратегии, които биха извели деца от семейството. Социалните служби имат ролята по закрилата на детето. Примерът с изоставеното бебе в столичния квартал "Люлин" е достатъчно показателен. Промените в Закона за закрила на детето, които са направени във връзка с новия Закон за социалните услуги, имат други функции. Първата е да вложим в закон т. нар. координационен механизъм. Какво имам предвид? Да погледнем случая с изоставеното бебе в "Люлин". Звъни се на тел 112, има сигнал, на място отиват МВР, Спешна помощ, социални работници. Сега това влиза като закон, а не само като разписани процедури, които до момента бяха между органите за закрила на детето. Това е в полза на деца, които имат нужда. Системата за закрила на детето не почива на никакви чужди идеологии и трябва да се спре спекулацията със страховете на хората как някой ще им се бърка в семейството. Ако съсед чуе, че в съседния апартамент има брутално насилие над дете, той не трябва да прикрива тази информация и трябва да се свърже с нас, защото могат да се случат фатални неща. Нашите притеснения са, че със засилването на страховете у хората ще има отлив и страх у тях да се обръщат към социалната система. Не може някой да мисли, че когато един съсед иска да отмъсти на друг, ще се обади на социалните да му вземат детето, докато майката е до магазина. Няма такова нещо. Ние трябва да укрепим възможността хората да бъдат социално чувствителни към проблемите. Ежедневно има случаи на брутално насилие над деца. Има случаи на изоставяне на деца. За миналата година това са малко над 2000. Голяма част от тях след определен период се връщат обратно в семейството. не прави чест на никого да спекулира с темата за децата.

 

Източник: Вестник Телеграф