Не мисля, че в социалното министерство са беззащитните хора. В нашето министерство са всички хора – и децата, и майките, и пенсионерите. Да, нашата функция е да защитаваме и беззащитните.

Факт е, че по отношение на социалните реформи имаме голяма подкрепа, включително и от Европа.

Наистина бюджетът за следващата година е много социално ориентиран. Ще можем да увеличим помощите за отопление, да помогнем на майките на деца с увреждания... Полагаме обаче усилия за реформи. И една такава реформа е Законът за социалните услуги. Там правим ясно разграничение между социалните помощи и подкрепата, която трябва да имаме, когато става въпрос за социално включване. Не е нужно човек да е беден, за да се нуждае от социално включване. Жертви на насилие, деца с увреждания те са обект на социално включване.

Реформата, която правим е не да разширяваме палитрата от услуги, а да преразпределим финансирането им и то да бъде по-ефективно

Следваме различен опит и търсим най-верния път, а това е българският път. Независимо от европейския опит, важно е да съхраним българския опит.

Това и други теми коментирах в предаването „Беновска пита” по Канал 3.

Гледайте цялото интервю на:

http://kanal3.bg/news/88956-Zornica-Rusinova%253A-Byuddzet-2019-e-mnogo-socialno-orientiran-%2528VIDEO%2529?fbclid=IwAR2KdPeZzlwzOV1pcfnDNp0LOXgitcmuuGZW2UPf9O-F6_PATg1KNCnPe4U