Социалното министерство продължава с усилията си да помогне за реализацията на децата, израснали в институции или в системата на приемната грижа.

Интервю за Дарик Радио

Това коментира в предаването „Седмицата“ по Дарик заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. За целта министерството стартира нова кампания с името „Мисията възможна“, която ще продължи една година и ще разчита на партньорството на местната власт и неправителствени организации.

"Мисията е възможна - да помогнем на всички деца, които могат достойно да живеят в България, които по една или друга причина са загубили семействата си или живеят извън тях. Все още има 681 деца в институциите за бебетата от 0 до 3 години и в част от незакритите домове за деца, лишени от родителски грижи. Над 1400 вече са децата, които от 2009 г. насам сме извели. Грубо казано това са две трети, макар това да е трудно да се каже, защото всички мерки, които са насочени за спиране на потока на деца да влизат в институциите, е много по-трудно могат да се измерят".

През 2009 г. имахме смелостта да започнем най-трудната и сложна реформа в областта на социалната сфера - затварянето на всички институции за деца в България. Вече няма институции за деца с увреждания, голяма част от институциите за бебетата от 0 до 3 г. са затворени, както и домовете за сираци. Целта е да махнем този модел от социализма, когато всички, деца които са различни, живеят извън населените места, далеч от семейства си, забравени, без каквато и да било социална, здравна или образователна грижа. Всички тези деца вече живеят в малки къщички в жилищни квартали близо до училище и болница, а голяма част от тях ходят на училище, прогресират в своето развитие и техният живот е коренно различен", похвали се още заместник-министърът на труда и социалната политика.

Чуйте цялото интервю на:
https://darikradio.bg/zornica-rusinova-v-sedmicata~198613.html