Манастири и църкви могат да привлекат млади хора по програми за младежка заетост. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в Църногорския манастир "Св. св. безсребреници Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци. По думите й вече имало обител, която се възползвала от шанса и ангажирала младежи до 29-годишна възраст, завършили Художествената академия. Те изографисвали и възстановявали част от стенописите, като заплащането през първите шест месеца се субсидирало. Така младите хора придобивали първоначален стаж по специалността.


Българските младежи използват свободното си време най-вече за почивка.

Манастирите и църквите могат да се включат като работодатели и чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", каза още Русинова. По думите й предстои през есента 30 млн. лв. да бъдат насочени към работодателите за обучение на персонал и привличане на неактивни хора. Русинова смята още, че може да бъде предложена програма, ориентирана към културното наследство в църквите и манастирите, подобно на програмата "Мелпомена", която подпомага българските театри. Тя посочи, че скоро в Троянския манастир е приключил проект по схемата "Ново работно място" с възможност за реализация на 13 човека на пазара на труда чрез обучение и работа в светата обител.

Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България.

Зорница Русинова присъства на колоквиум "Развитие и бъдеще на културния и поклонническия туризъм в област Перник" в Църногорския манастир. Проявата е част от програмата на първия Църногорски събор у нас "В сърцето на Граово", организиран по инициатива на областния управител Ирена Соколова.

 

Източник: DARIKNEWS.BG |  линк към статията