В България има много предприемчиви хора, особено млади, които имат своите идеи, но кредитната система не може да ги подпомогне, защото изискванията са твърде тежки за тях. Това подчерта в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова: 
"Това, което стартирахме миналата година е схема за микрокредитиране и микрофинансиране на стартиращи предприятия. С ресурс, който е около 3 милиона, договорихме два фонда, които да ги микрокредитират.

В момента за около 700 000 лева са раздадени вече 44 кредита. Целта ни е да стимулираме първо младежите до 29 години, безработни, хора с увреждания, които да направят своите микропредприятия. Това, което ние предлагаме, са кредити между 5000 и 50 000 лева, като лихвите към момента на договорените кредити, са между 2,8 и 3%, така че се надявам те да бъдат много по-конкурентни на банките. Банките не дават такива лихви. Предприятията, които нямат никаква история или нищо, което да ипотекират, много трудно могат да вземат заем. Ние предоставяме 90% от ресурса, останалите 10% се предоставят от кредитната институция, като лихвата се споделя между тях и нас, но за средствата, които ние предоставяме, не искаме да се дължи каквато и да било лихва. Гражданите могат да се обърнат към консултантите на организации, които на територията на цялата страна предоставят услуги, така че ако някой има добра идея, да подготвят бизнес план, да дадат консултации. Когато е готов бизнес планът, може да се кандидатства за този кредит".