Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Програмата „Родители в заетост”.

Зорница Русинова заяви, че една от важните политики е да се подпомогнат работещите хора чрез улесняване на личния и семейния им живот, повече хора да се стимулират да имат добра трудова реализация. Така е възникнала и програмата „Родители в заетост”. Програмата е била отворена за кандидатстване в началото на октомври, крайният срок е бил до 31 октомври. Програмата е насочена към родители, които не могат да се върнат на работа или да започнат работа, защото не са могли да запишат детето си на детска градина. Предвидени са 20 милиона. До момента има 2096 заявки от родители и над 1800 заявки от хора, които искат да работят като детегледачи. Ако има остатъчни средства програмата отново ще бъде отворена за кандидатстване.

Приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС в сферите на труда и социалната политика.

Зорница Русинова заяви, че европредседателството е много добър шанс да покажем някои от вътрешнополитическите постижения и да изведем европейски теми. В сферата на труда и социалната политика има 4 основни приоритета, които са в синхрон с общата програма на правителството. На първо място стои темата за бъдещето на труда, независимо, че в момента безработицата е много ниска. Водещата попита своя събеседник дали си дава сметка, че ниската безработица се дължи и на голямата миграция. Тя отговори, че според нея основен двигател е всъщност икономическата активност. Имаме ръст на заетостта. Въпреки това проблемите на пазара на труда остават.

Заместник-министърът продължи, че втората важна тема за България са инвестициите в ранно детско развитие. Когато се работи с родителите и децата в ранна детска възраст, тогава се преодоляват всички пречки децата да изпадат от училище. Тази тема е много важна за подготовката на работната сила, за да има една наистина на европейско ниво единна политика в тази насока.

Третият приоритет е активното включване на хората с увреждания. Все още има реформи, които трябва да извършим, но повдигането на темата на общо европейско ниво е много важно.

Четвъртият приоритет е свързан с бъдещето на европейския социален фонд, защото България разчита много на европейски средства при провеждането на реформи с сферата на труда и социалната политика. По време на българското председателство предстои да бъде отворен дебата за многогодишната финансова рамка. „Считаме, че социалното измерение на бюджета на Европа през следващия 7 годишен период е една много важна тема, която България трябва да повдигне, тъй като тя засяга качеството на живот не само в страната ни, но и на европейско ниво!”, категорична бе Зорница Русинова.

Състоянието на пазара на труда в България.

Зорница Русинова заяви, че в момента можем да се похвалим с добър темп на нарастване на коефициента на заетост. За последните години българите, които имат работа, са се увеличили със 121 000, като при мъжете този коефициент е по-висок, отколкото при жените, при младежите има по-голяма диспропорция. Затова активните политики през следващите години ще бъдат насочени към някои от структурните проблеми на пазара на труда. На първо място да се направи работната сила по-адаптивна за заемане на свободните работни места чрез различните видове обучения, които се предоставят по „Развитие на човешките ресурси”.

Важен е и проблемът с дълготрайно безработните, такива са около 130 000 души. Това са обикновено хора без квалификация и образование. В тази връзка започва пилотно в Северозападна България една нова национална програма, която се нарича „Работа”. Тя дава възможност общините или работодателите да наемат дълготрайно безработни и да ги насочват към различни общественополезни дейности. Така ще се подпомогнат много хора, които в малките населени места не могат да си намерят работа поради липса на работодател.

Бюджет 2018.

„Как с новия бюджет ще се решават социалните проблеми и проблемите с нашите доходи?”, попита водещата Клара Маринова. Зорница Русинова отговори, че бюджетът наистина е социален, защото основните приоритети са насочени към подкрепа на най-нуждаещите се, увеличаване на доходите и инвестиции в образованието. В социалната сфера има няколко много важни акценти. Програмата за личен асистент вече има възможност да се финансира със средства от бюджета, така че с 68 милиона лева ще се даде възможност на 42 000 души да бъдат обслужвани от лични асистенти.

Заместник-министърът продължи, че ще бъде увеличено обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 годишна възраст от 340 на 380 лева. Увеличава се и дневният максимален размер на обезщетението. Планира се и ръст на пенсиите с 3,8%. Увеличава се и размерът на гарантирания минимален доход, който от 65 ще бъде повишен на 75 лева. По този начин ще се увеличат социалните плащания на хора с увреждания с около 15%. Ще се увеличат и средствата за хора, които се подкрепят с помощи за отопление за следващия сезон.

Взаимоотношенията с работодателите и синдикатите.

Зорница Русинова заяви, че дебатът между работодатели и синдикати винаги е полезен. Тя продължи, че ангажиментите с увеличение на минималната работна заплата са реалистични и дават възможност за увеличение на доходите за хора, които са в най-ниската степен на заетост. Всяка година има дебат по отношение на ръста на минималната работна заплата със синдикатите и работодателите. „Аз винаги съм оптимист, защото считам, че и работодатели, и синдикати, и правителство имаме един единствен интерес – доходите в България да са високи и хората да живеят по-добре!”, завърши Зорница Русинова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 1 ноември 2017 г.

 

Източник: novinata.bg | линк към статията