Едва 5% от домакинствата у нас имат три или повече деца. По-голямата част от тях са многодетни семейства от малцинствен произход и много от тези деца са лишени от нормална родителска грижа. В същото време през миналата година родените у нас деца са около 65 000, а преди почти век, през 1920 година, са били 200 000. За 100 години раждаемостта у нас е спаднала 3 пъти. Всеки от нас е чувал истории за деца, родени, за да бъдат продадени на чужденци. Всеки от нас има познати, които търсят да осиновят дете, защото не могат да имат свое по естествен път. Изоставените деца у нас също не са малко - около 1 000 на година, но тяхното осиновяване не е лесна задача.

Гости в студиото на "Денят започва" бяха Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика и Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца".

Децата, които са настанени в домове са вече по-малко в сравнение с 2009 година когато стартира процесът за деинституционализация, обясни Русинова. Мисията е да се създадат по-добри условия за грижа на децата, така че те да бъдат максимално интегрирани в нашето общество и да бъдат максимално включени и в образователния процес.

Зорница Русинова: Когато обществото ни приеме децата не за различни, а за част от нашето общество, тогава и те ще бъдат пълноценни, включени в обществото. Те са деца, независимо от съдбата, която им се е случила, те са деца. За нас те са деца в риск.

 

Гледайте цялото предаване