Ще ликвидираме фалшивите ТЕЛК-ове

Имаме концепция за законодателна инициатива, чрез която ще ликвидираме фалшивите ТЕЛК-ове, заяви в Смолян ексминистърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Днес тя проведе среща с жители на Смолянска област, представители на институции и неправителствени организации по покана на ГЕРБ – Смолян. Във форума участваха кандидатите за депутати Недялко Славов, Денислав Костов и Димитър Настанлиев. 

Областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов й благодари за доброто съдействие и комуникация във времето, в което Русинова беше министър. Изтъкна, че няколко сфери са важни за региона и с тази цел се организират срещи с бившия министър на труда и социалната политика, с доскорошния председател на комисията по образование към НС, с ексминистъра на земеделието.

„Това е нашата стратегия – каза Недялко Славов, - да покажем конкретни резултати, да поемем конкретни ангажименти, да се знае, че сме предвидими и какво може да се очаква от нас“. Той подчерта, че сега ГЕРБ насочва фокуса си към инвестиции в онези сфери, които засягат максимално много хора – здравеопазване, образование и социални дейности.

Русинова обясни, че е в Смолян като част от екипа, изготвил управленската програма на ГЕРБ за следващ мандат в частта й за социална политика, която ще бъде надградена като инфраструктура, насочена към хората.  Тя отбеляза, че при следващ управленски мандат темите като специфика на региона ще бъдат взети предвид.

„Неслучайно образованието ни става приоритет – подчерта Русинова, - защото само с добро образование България ще има подготвена работна ръка. И само качественото образование е гаранция за високи доходи“. Тя изтъкна, че ГЕРБ има ясни разчети за всичко, което е планирано. И ангажиментите се поемат не при празна кошница.

ГЕРБ гарантира в рамките на мандата минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв.

„Минималната работна заплата служи за гаранция на доходите на хората, които нямат добри възможности да се реализират на пазара на труда. При плавен темп на икономически растеж ще достигнем 1500 лв. средна работна заплата“, уточни Русинова. Тя заяви, че са планирани сериозни промени в Кодекса на труда, тъй като съвременният пазар на труда е много по-различен от този преди 30 години.

„България не може да има неграмотни деца, изтъкна ексминистърът, - ние поемаме ясен ангажимент, че семейството няма да получава детски помощи, ако детето не посещава училище. Ние и досега ги спирахме, но временно, докато детето се върне обратно. Занапред категорично ще ги спираме“.

По отношение на пенсии тя подчерта, че доста се спекулира не само сега в кампанията, а и преди – в периода на оставка на правителството „Борисов 2“.

„Знаете, че ГЕРБ винаги сме били реалисти. Следваме първо стабилност на системата, растеж на икономиката и тогава растеж на пенсиите. Финансовата стабилност е първостепенна“, изтъкна тя. И подчерта, че при сигурност в системата ГЕРБ гарантира ръст на пенсията в следващите години между 2,5-3%.

По двете оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“ са предвидени около 120 млн. лв. за ремонт на социалните домове.

Предвидено е също подпомагане на местните власти да развият услугите за социален патронаж, личен асистент, социални трапезарии за топъл обяд, индивидуални пакети с храни, които се раздават. Ще се заложи обаче на интегрирането на услугите – социален патронаж с личен асистент и медицинска сестра примерно.

По думите на Русинова е крайно време да се направи разграничение на социалното подпомагане, което е насочено към най-бедната част от населението, и социалната услуга, предназначена за уязвимите хора. С тази цел се подготвя Закон за социалните услуги, който да осигури достъп до качествена грижа и комплексни услуги според индивидуалните потребности на децата, семействата, рисковите групи, хората с увреждания. Стандартите  според нея трябва да са гъвкави и да се създаде конкуренция между доставчиците на социални услуги.

Ангажиментът на ГЕРБ е да ликвидира фалшивите ТЕЛК-ове чрез прехвърляне на системата от здравеопазването в НОИ. Идеята е контролът да се упражнява от този, който плаща парите. „Нашият стремеж е инвалидните пенсии да се увеличават, но и да се изплащат по предназначение, да се премахне явяването на ТЕЛК през три години за хората, чиито заболявания са нелечими. И България като повечето европейски страни ще стъпи на стандартите за заболяване, изработени от Международната здравна организация, за да се определи степента на увреждане и остатъчна функция. Тези неща ще бъдат свършени за първите няколко месеца, ако ни дадете своето доверие“, посочи Зорница Русинова. Според нея лекарите в ТЕЛК не трябва да бъдат ограничавани откъм развитие и трябва да им се даде възможност да работят и на друго място.

В следващ управленски мандат ГЕРБ ще насърчава тридетния модел в семейството, предвидени са стимули за ранно връщане на работа от майчинство с плащане на 50% от майчинството върху заплатата. „Ако се върнете през първата година от майчинството на работа, държавата ще ви плаща 400 лева, с които може да платите детската ясла на детето или да наемете детегледачка. Една минимална работна заплата ще се плаща на бабите, които биха пожелали да гледат детето ви докато сте в майчинство, а вие се върнете на работа. Друг финансов стимул ще е за общините и работодателите, които искат да създадат кътове за отглеждане на децата на техните работници“

Държавата ще финансира всички инвитро процедури.