Kръгла маса на тема „Социална политика“ във Варна

Kръгла маса на тема Социална политика във Варна

Ангажиментът на ГЕРБ за 650 лв. минимална работна заплата е напълно реалистичен в рамките на 4 години

Ангажиментът на ГЕРБ за 650 лв. минимална работна заплата е напълно реалистичен в рамките на 4 години. Това заяви Зорница Русинова, социален министър във второто правителство на Бойко Борисов и кандидат за народен представител, по време на регионална кръгла маса на тема „Социална политика“, която се провежда във Варна. Зорница Русинова посочи, че важна тема е и пазарът на труда.

„България в последните 11 години има рекорден спад на безработицата. В момента е 7 на сто. Варна също е с ниска безработица. Две са основните теми на пазара на труда – младежите и дълготрайно безработните. Променяме модела и всеки човек в трудоспособна възраст, който получава социални помощи, ще бъде принуден да започне работа и да се квалифицира. В първия мандат въведохме система за общественополезен труд, която в първите 1-2 години работеше, но след това започна да се видоизменя и не е толкова ефективна“, коментира Зорница Русинова. По думите ѝ важна тема е също интеграцията на младежите на пазара на труда. „Тук са важни инвестициите в качеството на образованието. Ангажиментът на ГЕРБ за 650 лв. минимална работна заплата е напълно реалистичен в рамките на 4 години. При плавен икономически растеж реалистично е в края на следващ мандат средната работна заплата да е 1500 лв. Затова трябва добре подготвена работна сила и хора, които искат да съвместяват личния и семейния живот. Демографската картина в България е изключително тежка – за една година се раждат около 65 000 деца“, посочи още Зорница Русинова. Тя заяви, че ясната подкрепа на семействата, които искат да имат 1, 2 или 3 деца в програмата на ГЕРБ е фокусирана не само в сферата социална политика, а и във всяка една от областите. Зорница Русинова посочи, че на тези семейства е нужна финансова стабилност и добра образователна система. „Допълнителните стимули за тридетния модел са свързани с това да осигурим с евросредства за семействата, за които няма достатъчно ясли или детски градини, гледачка със заплащане от една работна заплата.Можем да предоставим стимули за семейства, които искат да отидат в друго населено място и и да започнат работа. Детските да не бъдат част от социалното подпомагане, а да бъдат за работещи хора със средно и висше образование. Същевременно да ограничим помощите за хора с над 3 деца, не работят и се издържат от социалната система“, заяви Зорница Русинова.

Акцентът в управленската ни програмата е изцяло фокусиран към децата, семейството и инвестициите в човешки капитал

 Акцентът в управленската програмата на ГЕРБ за следващ мандат е изцяло фокусиран към децата, семейството, инвестициите в човешки капитал. Основният приоритет е качеството на образователната система. Това заяви Зорница Русинова, социален министър във второто правителство на Бойко Борисов и кандидат за народен представител, по време на регионална кръгла маса на тема „Социална политика“, която се провежда във Варна. „България трябва да има образовани деца, които след това да станат висококвалифицирани специалисти, ако има добре подготвена работна сила, тогава ще има кой да работи в икономиката на България. В социалната сфера е важно да кажем, че има два аспекта. България не може да има неграмотни деца. При следващ мандат всяко дете, което не посещава училище, родителите му няма да получават помощи“, каза още Зорница Русинова. По думите й социалната политика трябва да е ориентирана към нуждите на всеки човек. „Крайно време е да разграничим какво е социална помощ. Предлагаме подход, който да компенсира дохода на най-бедните хора. Започнахме да разработваме Закон за социалните услуги с част от представителите на неправителствения сектор. Той би решил няколко проблема и би дефинирал ясно какви са стандартите –дали става въпрос за дневен център, за 24-часова грижа, дали е за възрастни хора, за хора с увреждания, за деца, дали е в голям или малък град“, каза още Зорница Русинова. Според нея вторият важен проблем е качеството на услугите и заплащането на хората, работещи в социалната сфера. „Те заслужават достойно възнаграждение за труда си. Без сърце тази работа не може да се върши. В България има 2 400 доставчици на социални услуги. Отварянето на системата за държавно делегирани дейности към общините и неправителствения сектор ще създаде реална конкуренция и тогава ще имаме високо качество на услугите“, отбеляза Зорница Русинова.

Гарантираме стабилност на пенсионната система чрез поетапно увеличаване на пенсиите

ПП ГЕРБ гарантира стабилност на пенсионната система чрез поетапно увеличаване на пенсиите. Това заяви Зорница Русинова, социален министър във второто правителство на Бойко Борисов и кандидат за народен представител, по време на регионална кръгла маса на тема „Социална политика“, която се проведе във Варна. „БСП и Патриотите започнаха наддаване за пенсиите. ГЕРБ винаги е държал да има стабилност в системата и ръст на повишаване на пенсиите. За пръв път от тази година бюджетът за пенсиите над 50% се финансира от осигуровките на всички работещи хора в България. В края на един успешен мандат минималната пенсия може да варира между 250 и 300 лв. С добра събираемост на доходите ще продължи да има добавки за коледните и великденските празници“, заяви Зорница Русинова. Тя допълни, че в община Варна 1 000 души получават топъл обяд.
На кръглата маса, организирана от местната структура на ПП ГЕРБ, присъстваха представители на социални институции в града, които участваха със свои мнения и предложения по отношение на управленската програма на ГЕРБ за социалната политика. Присъстващите дадоха положителна оценка на постигнатото дотук, отбелязвайки, че очакват още работа.

Ще се преборим с порочната системата за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове в България

Правителството на ГЕРБ бе първото, което ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Това заяви Зорница Русинова, социален министър във второто правителство на Бойко Борисов и кандидат за народен представител, по време на регионална кръгла маса на тема „Социална политика“, която се провежда във Варна. Тя добави, че в момента има отворена процедура за подкрепа на социалното предприемачество. „Успяхме да договорим отделна процедура с ЕК за 6 големи града, включително и за Варна – има отделен 1 млн. лв. за създаване на интегриран дневен център за деца и лица с увреждания. Все още като държава дължим много на хората с увреждания. Първо трябва да се преборим с порочната системата за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове в България. Ликвидирането й означава да спрем хора, които не заслужават да се ползват от благата на хората с увреждания. Например, много често, когато родители искат за запишат децата си в по-добро училище с една форма на атопичен дерматит или лека форма на астма, получават ТЕЛК-ово решение, записват го и получават всички блага на системата. Всеки един от нас се е сблъсквал с ползването на инвалидно място. Много често и безплатните винетки са обект също да има фалшиво ТЕЛК решение“, посочи Зорница Русинова. Тя каза още, че лекарите, които правят медицинската оценка, трябва да работят в НОИ. „Системата на ТЕЛК-овете е изключително тежка и за самите хора с увреждания, защото много често когато заболяването е очевидно и няма как да има прогрес, е необходимо един човек да минава през множество прегледи няколко години", уточни тя. По думите й по този начин много често се точат пари и през здравната каса. "В последните години със стремежа да се завишават проценти, за да могат да се ползват повече услуги – личен асистент или други, предоставени от държавата, това още повече създава предпоставки да се минава през повече изследвания и корупционни практики. За мен, като министър, важно бе да стартираме част от законодателния пакет за ТЕЛК-овете и да се погрижим да дадем възможност на хората, които имат желание да работят, да имат подкрепяща среда за работодателя и помощни средства за започване на работа. Да има мотивация на трудоспособните хора да се чувстват активни и да получават реални доходи“, добави Зорница Русинова.

 

 

Източник: Агенция "Фокус" | линк към статията