Министърът на труда и социалната политика във втория кабиинет на Бойко Борисов - Зорница Русинова в Добрич

 Министърът на труда и социалната политика във втория кабиинет на Бойко Борисов - Зорница Русинова представи снощи в Добрич основните приоритети от управленската програма на ПП ГЕРБ в сектор „Социална политика”. На кръглата маса Зорница Русинова заяви, че е крайно време да бъдат преформатирани  социалната система, социалните услуги и социалните плащания. Тя поясни, че ангажимента, който поема ПП ГЕРБ е да се създаде нов Закон за социалните услуги, който ще осигури достъп до качествена грижа и комплексни услуги според индивидуалните потребности на децата, семействата, рисковите групи, хората в уязвимо положение, както и хората с увреждания.

Според нея, единственият начин да бъде разрешен проблемът с липсата на качество на грижата и ниското заплащане на работещите в социалната сфера е  да има реална конкуренция между услугите „ Когато имаме ясно разграничение какъв е стандарта и какво е необходимо за хората, които ползват дадена услуга, тогава ще имаме по-високо качество и средствата, които всяка година се отделят от държавата ще могат да бъдат разумно и ефективно използвани”, каза Зорница Русинова.

Тя подчерта, че друга важна тема в сектор „Социалната политика” е свързана с интеграцията на хората с увреждания. „Ликвидиране на системата на фалшивите ТЕЛК -ове е единственото решение как средствата, които отделяме отиват наистина при хората с увреждания.

„Ние от ГЕРБ сме реалисти и поемаме обещания, които можем да изпълним. За това в сферата на пенсионната система поемаме два ангажимента – ръст на пенсиите и стабилност на пенсионната система. При един успешен мандат на ПП ГЕРБ  минималната пенсия ще достигне около 200-250 лв.”, поясни Зорница Русинова.

 

Източник: dobrudjabg.com | линк към статията