цялостно преформатиране на социалната система

Необходимо е цялостно преформатиране на социалната система. В нашата програма има конкретни и най-вече реални мерки как да насърчим и направим възможно социалното включване и личната реализация на българите. Това заяви Зорница Русинова, социален министър във второто правителство на Бойко Борисов и кандидат за народен представител от ГЕРБ-София, на среща с представители на неправителствени организации от сектора на социалните услуги. В дискусията участваха и бившият спортен министър Красен Кралев, Александър Ненков и Павел Савов, които са и кандидати за народни представители от ПП ГЕРБ.


„Получихме подкрепа по няколко важни теми. Първата и основна е грижата за децата- те трябва да са фокус на усилията в социалната подкрепа, като при следващ мандат поемаме ясно ангажимента да се разработи закон, който да гарантира правата на детето“, заяви Русинова. По думите й друг основен акт при управление е разработване на нов закон за социалните услуги. „Крайно време е в България да преформатираме социалното плащане. Средствата, които всяка година се отделят в бюджета-а те са над 2 милиарда, трябва да бъдат конкретни спрямо конкретните нужди на хората и да се използват ефективно“, каза Русинова и в тази връзка подчерта, че ГЕРБ поема категоричния ангажимент системата на фалшивите ТЕЛК-ове  да бъде ликвидирана. По думите й с този закон ще се гарантира качество на грижата на хората с увреждания и осигуряването на достъп до услуги, от които те имат нужда.

„Доволен съм от проведената дискусия, тъй като получихме ясна подкрепа от неправителствените организации, които се занимават с проблемите на хора с увреждания за политиката, която провеждаме в спорта в тази област. В нашата концепция разглеждаме спорта като средство за социална интеграция“, заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Варна Красен Кралев Той припомни, че правителството на Бойко Борисов увеличи бюджета за спорт за хора с увреждания с 20 процента през 2015/16 година. Тези средства отидоха за финансиране на редица едноспортови федерации, които имат специализирани програми за хора с увреждания, добави той. Кралев допълни, че ГЕРБ поставя акцент върху масовия спорт- той трябва да е достъпен за всички, а спортните съоръжения трябва да бъдат адаптирани. “Ключовата дума е достъпност до спорта и спортните съоръжения. Смятаме оттук- нататък да поощряваме федерациите, които правят спорта достъпен за всички. Български олимпийски комитет ще даде максимална представителност на хората с увреждания, които се занимават със спорт. Получихме подкрепа от неправителствените организации и вярвам, че сме на прав път“, каза още Красен Кралев.

„Не можем да подкрепим насилственото отделяне на здравите от нездравите хора. Програмата на ГЕРБ ми дава увереност, че хората с увреждания ще бъдат приобщени“, заяви пред присъстващите кандидатът за народен представител от 23 МИР в София Павел Савов.

„Трябва са бъдем солидарни. Да има справедливост. Има недостатъчно добро разпределение на ресурса. Ние от ГЕРБ ще бъдем абсолютно безкомпромисни към неправомерното използване на средства и към паразитиращите субекти. Ще се стремим да стигнем до най-справедливия модел“, категоричен бе Александър Ненков, кандидат за народен представител от ГЕРБ- София и районен координатор на ГЕРБ в 23 МИР.

Представителите на неправителствените организации изтъкнаха, че от партия ГЕРБ са първите, които търсят диалог с тях и дават гласност на проблемите в социалната сфера. Социалната  политика  трябва да бъде разглеждана като  политика  на  партньорство  между  гражданите, бизнеса, нестопанските организации, социалните партньори и държавата, категорични бяха кандидатите за народни представители от ГЕРБ.