Днес посетих Центъра по въпросите на малките хора в София, създаден с подкрепата на ОПРЧР. Организацията реализира проекта „Равни шансове за малките хора в България“ по процедурата „Равни шансове“. Договорът е на обща стойност над 390 хил. лв. и ще обхване 72 лица с увреждания и техните семейства, които ще получават услуги.

Центърът все още се ремонтира, за да може помещенията да бъдат пригодени за нуждите на малките хора, но в петък проведе Ден на отворените врати. Президентът на Национална организация “Малки български хора“ Светослав Чернев разказа какви са плановете на организацията.

Част от помещенията в сградата на ул. „Кирил и Методий“ №78 ще бъдат използвани за административни цели, а в други ще бъдат обособени зони за физиотерапия, арт терапия и спорт. В Центъра ще има кабинет за рехабилитация, който ще може да се ползва от хора с по-ниска активност на ръцете. Има обособено помещение за масажи, както и детска стая с басейн с топки и различни уреди за деца. След ремонта ще има няколко стаи за малки хора, които идват от други градове за медицински изследвания в София. Те ще отсядат в Центъра в дните, в които им се налага да останат в столицата за прегледи. На първия етаж ще бъде обособено помещение, което ще се превърне в шивашко ателие. Идеята е тук да се преправят дрехи, излезли от употреба, които могат да бъдат използвани от хора с малък ръст.

Една от слънчевите стаи на последния етаж вече се използва като студио за арт терапия. Светослав Чернев разказа, че Клубът на жените-посланички в България е дарил средства, с които са закупени материали за ателието. Спортната зона тепърва ще бъде ремонтирана, но вече има тенис маса, кош за баскетбол и Дартс.

Амбицията на организацията „Малки български хора“ е да изгради Кол център, към който да се обръщат малки хора от цялата страна. „Идеята е да спечелим доверието им, да знаят, че с когото и да говорят, разговорът си остава в тази стая“, разказа Чернев. Желанието му е да бъде създадена постоянна телефонна линия, на която малките хора да звънят при нужда от съвет или съдействие по даден въпрос. Предстои създаването на уебсайт, на който ще има активни бутони за Skype, като всеки един от тях ще насочва към рехабилитатор, психолог или социален работник. В сградата на ул. „Кирил и Методий“ №78 ще има и библиотека със специализирани издания за малки хора. До момента са преведени издания от немски език, но предстои отпечатването на испанско издание със съвети как родителите да посрещнат информацията, че ще им се роди дете с нисък ръст. Към книжката има и видео клипове със съвети към родителите.

„Този център е уникален. Вие сте герои. Когато се работи, нещата се случват“, с тези думи се обърнах към малките хора. Изразих удовлетворение от свършената работа и пожелах успех на малките хора.