Дарихме смях и забавления на десетки деца от социални услуги по време на излет на Витоша, част от кампанията „Мисията е възможна”

Десетки деца от Центровете за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Детелина” и „Иван Вазов” в София се качиха на излет на Витоша като част от кампанията „Мисията е възможна” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Водач им беше вицепремиерът Томислав Дончев и немската овчарка Рая.

С много емоции, усмивки, „уроци” за планината и незабравими спомени бе изпълен денят за децата от услугите. Всеки един от тях се почувства специален и с много вълнение се включи в състезанията на стената за катерене, съревнованието между отборите при дърпане на въже и спускането по алпийския тролей. Опитни планинари им показаха какви билки растат на Витоша и какви гъби могат да срещнат по поляните.

„Планината и планинарството са символ на живота. Този, който полага усилия, може да се качва на високото и да гледа другите отгоре. Този, който не полага усилия, остава в ниското и гледа само тези, които се изказват”, обърна се вицепремиерът Томислав Дончев към децата.

За последните 10 години България успя да затвори домовете за деца. Успяхме да закрием старите “институции от казармен тип”, далеч от големите население места, без грижа и работа с децата. Над 10 000 деца получиха шанс за по-добър живот. Сега могат да ходят на училище, защото къщичките от семеен тип са в жилищните квартали, с тях работят специалисти и могат на играят на двора с другите деца от квартала. Едно от момчета по време на излета ми сподели, че като завърши училище догодина, иска да учи ИТ в Софийския университет. Мисията е възможна!!!