Над 150 български студенти и млади професионалисти посетиха първото издание на “Българския кариерен форум” в Мюнхен, където се срещнаха с представители на 33 родни компании. Кариерното изложение се провежда ежегодно в Германия и Великобритания, но за първи път немското издание на събитието гостува в баварската столица. Събитието беше организирано от Министерството на труда и социалната политика и сдружение “Български кариерен форум” в партньорство с академично дружество “Алеко”.


Ситуацията на пазара на труда и икономическото развитие на България са изключително добри в последните няколко години. Когато си подадем ръка с работодателите и младежи, които са завършили своето образование в чужбина, но са се върнали да работят в родината, заедно можем да покажем колко е привлекателно да се работи в България. На практика в България няма фирма, която да не търси млади хора с добро образование. Затова бих призовала всеки един млад човек, получил образование в престижен университет в чужбина, да се реализира в собствената си родина.

Посетителите се срещнаха с представители на 33 компании, сред които се отличаваха водещи предприятия от секторите на инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината. Мюнхен е индустриален и икономически център на Южна Германия и привлича ежегодно голяма част български студенти и млади професионалисти. Разнообразният профил на българската диаспора в района и разпознаваемостта на събитието предизвикаха и рекордния интерес от страна на бизнеса тази година.