С грандиозно и изкусно светлинно шоу се откри WEBIT Фестивал Европа 2019, с което започна двудневното пътуване на всички посетители на Фестивала в бъдещето.

В рамките на събитието Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" организира безпрецедентен информационен ден със специално поканени над 1400 гости, които имаха възможност да се запознаят с дигиталния напредък на света и в същото време да бъдат мотивирани за подобряване на собствените си умения, така че да са подготвени за утрешния дигитален ден.Взех участие в панела озаглавен „Бъдещето на труда и иновациите в образованието“. С развитието на изкуствения интелект се променя оценката за добавената стойност на хората, ценят се талантите, променя се заетостта им, променя се начина на обучение, както и знанията, които трябва да имаме. Бъдещето на труда е въпрос на посрещане на предизвикателствата, така че да имаме постоянна възможност за развитие на уменията. Има много професии които ще изчезнат, а едва 10 процента от децата ни ще работят професия, която познаваме. Всички останали ще работят работа, различна от съвременните ни представи.

София е столицата с най-бързо развиваща се дигитална индустрия. Заетостта в този сектор ще продължи да се развива. Вече сме свидетели, че ежедневието е невъзможно без елементарни дигитални умения. Благодарение на солидарноста на Европа младите и по-възрастните имат възможност да се обучават. Намеренията ни са през следващия програмен период да договорим минимум 500 милиона лева само за обучения в сферата на дигиталните умения.

Участниците проследиха различни практични примери за това какви умения и знания ще бъдат най-полезни за тях. Енергията на предприемачите се прехвърли върху участниците в информационното събитие на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". В първия ден на фестивала, те видяха най-напредналите технологии в роботиката, присъстваха на демонстрация на робот-компаньон, чуха презентации за развитието на технологиите в космическия и самолетен бизнес, в променящия се свят на картовите разплащания.