Среща за правата на българските граждани се проведе в посолството ни в Лондон


Взех участие в информационна среща, която се проведе в българското посолство в Лондон, относно българските граждани на територията на Обединеното кралство, техните права след Брекзит и схемата за кандидатстване за "статут на уседналост". Присъстващите българи получиха уверения от служители на британските ведомства, ангажирани в този процес, че нямат основания за притеснения за съблюдаването на правата им дори и в случай на излизане от Европейския съюз без сделка.

Българското посолство организира този семинар съвместно с министерството за Брекзит и министерството на вътрешните работи.

Имаме уверението на заместник-министърът за Брекзит Робин Уокър, че тези граждани на ЕС, които пребивават легитимно във Великобритания, независимо дали са с техните семейства, дали работят или учат, ще бъдат защитени от сключеното споразумение, а това означава, че ще имат право на "статут на уседналост. Те ще имат две години след напускането на ЕС да уредят този статут и дори допълнителен гратисен период след "преходния период".

Интересът на българското правителство е да запази правата на всички хора, които живеят и работят във Великобритания по възможно най-добрия начин за тях и в техен интерес. Преговорният процес беше изключително труден и ние като председател на Европейския съвет през първите 6 месеца на тази година водихме част от тези преговори. За нас, като страна-членка, е удовлетворително наистина, че ЕС успя да приеме в неделя споразумението.