България и Аржентина ще започнат преговори за подписване на Спогодба за социална сигурност. За това се договориха заместник-министър Зорница Русинова и заместник-министърът на труда, заетостта и социалната сигурност на Аржентина Хуан Паолучи по време на срещата им в рамките на четвъртата Световна конференция за устойчиво изкореняване на детския труд, която се провежда в Буенос Айрес. Двамата обсъдиха двустранните отношения в областта на труда и социалната политика и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави.


Според официалните статистически данни над 40 000 наши сънародници живеят в южноамериканската страна. Акцент в разговора бяха и мерките, които двете държави предприемат за борба с недекларираната заетост.
В Буенос Айрес Русинова разговаря и със заместник-министъра на труда, заетостта и социалната сигурност на Аржентина Мигел Понте. Двамата обсъдиха актуалните тенденции на пазара на труда в двете държави. Към момента безработицата в България е на най-ниското си ниво от 2008 г. – 5,8% през третото тримесечие на 2017 г. Коефициентът на заетост се повиши до 68,5%. Броят на работещите се увеличи със 172 300 души в сравнение със същия период на миналата година и вече надхвърля 3,2 млн. души, каза зам.-министър Русинова. Тя добави, че положителните тенденции се дължат както на икономическото съживяване, така и на активната държавна политика за обучение и заетост на хората от уязвимите групи на пазара на труда.
Заместник-министър Русинова представи мерките в българското законодателство срещу трудовата експлоатация на деца и специалните режими за наемане на непълнолетни. Тя запозна аржентинския си колега с усилията на българското правителство за предотвратяване на отпадането на деца от училище, както и с мерките за стимулиране на развитието на децата от най-ранна възраст.