„Свидетели сме на това как една страхотна манипулация и доста фалшиви новини могат да създадат сериозни страхове у хората. От януари почти ежеседмично министерството повтаря, че няма такава Стратегия за детето”. Това коментира в предаването „Събуди се” заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По думите й случаят с изоставеното бебе в „Люлин” е пример за това какво прави Министерството на труда и социалната политика прави за децата.

Социалните работници могат да изведат дете от неговия дом само в спешни случаи, като например насилие в семейството. Това е сегашният ред, който остава същият и след 1-ви януари 2020-та година. Тези разяснения даде в интервю за Дарик радио заместник- министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова във връзка с разпространяваната в обществото информация, че от началото на следващата година в сила влизат законодателни промени, които ще дават право на социалните да отнемат деца по анонимни сигнали и да претърсват жилищата на хората без съдебна заповед. Русинова припомни, че и по сега действащия закон при сигнал за дете в риск, се проверява достоверността на сигнала и се преценява доколко е необходима реакция от страна на органите по закрила. Освен социалните работници, в системата за закрила на детето участват полицията и здравното министерство, посочи тя. Русинова призова родителите да се обръщат към държавните институции, ако имат въпроси относно закрилата на децата им, и да не се поддават на провокации. Ето и цялото интервю със заместник-министъра на труда и социалната политика.

Операцията „Услуги за ранно детско развитие“ цели превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие. По процедурата се осигурява подкрепа за дейността на интегрирани услуги за ранно детско развитие, които са насочени към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, деца с увреждания и техните семейства и бъдещи родители. Очакваме с удължаването на процедурата и увеличаването на бюджета близо 40 000 деца да получат подкрепа чрез социалните услуги.

През изминалата седмица, бяхме свидетели на брутално насилие над дете, за съжаление с фатален завършек. Същевременно организациите, с неясни цели продължават да надигат призиви за протест срещу Националната стратегия за детето.

Още веднъж категорично бих искала да уверя родителите и българските граждани, че в нашата държава има българска система за закрила на детето. Ние не копираме чужди модели, нямаме и намерение да го правим. Лично аз не подкрепям норвежкия модел на система за закрила на детето.

С 5 милиона лева увеличаваме бюджета на схемата "Родители в заетост". Това ще позволи на още 4 хиляди семейства да наемат детегледачка, ако детето им не е прието в детска градина или ясла.

Заради големия интерес към родители в заетост осигуряваме допълнителни средства. Досега близо 5000 семейства са кандидатствали и така работа като детегледачки е осигурена на 4200 безработни. Към края на юли ще отворим новия прием.

Ще оставим програмата отворена до края на програмния период. Т.е. в момента, в който един родител има необходимост да се обърне към Агенцията по заетостта, ще го направи, а не само кампанийно, така както досега.

Създаването на новата Агенция за качеството на социалните услуги ще бъде подкрепено по операция „Гарантиране на качеството и ефективността на социалните услуги“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. На заседание на Комитета за наблюдение взехме единодушно решение бюджетът на операцията да бъде 8 млн. лв., а продължителността й до 2023 г. Целта на процедурата е да се укрепи и подобри капацитетът на системата за социални услуги чрез подкрепа за създаване на Агенция за качеството на социалните услуги като изпълнителна агенция към министъра на труда и социалната политика.

Сред предимствата - ниски данъци, дълго майчинство и възможност за собствен дом 
16 хил. българи са се завърнали от чужбина, за да работят у нас. “Това е два пъти повече в сравнение с 2016 г., когато са се върнали малко над 9000 души. През последните години броят на хората, които се завръщат у нас, непрекъснато расте”, обясни пред “24 часа” зам. социалният министър Зорница Русинова. 
Тенденцията показва, че това са предимно млади и добре образовани българи, които искат да се развиват у нас. През миналата година в България са дошли да живеят 29 559 души, докато през 2017 г. са били 25 597. 

На 14 май в приемната на Министерството дойде една млада майка на 17 години с 8-месечното си бебе и със заявка да го изостави за осиновяване. Благодарение на Мобилния екип за работа с деца в риск, намерихме подходяща социална услуга, в която да бъдат настанени заедно майката с детето, за да не се допуска разделянето им. В резултат на бързата ни намеса майката и детето веднага бяха настанени в услугата звено "Майка и бебе", където им бе подсигурена сигурна и безопасна среда. С тях започна и към момента продължава работата на специалистите, с оглед подкрепа, помощ и превенция на изоставянето. С тях работят психолози и специалисти, помагаме на момичето да завърши училище и да се справи с грижата за бебето.

Това са социалните услуги, които държавата финансира, и които протестиращите в петицията си искат да отменим.

Социални услуги занапред ще ползват всички граждани, а не само социално слабите. Това е регламентирано в приетия вчера от парламента нов Закон за социалните услуги.
Социални услуги ще има във всяка община на територията на страната, в момента има 47 общини, на чиято територия няма държавно финансирани социални услуги. Част от социалните услуги ще са общодостъпни и ще се ползват без направление от социалните служби и без да се чака дълго. Такъв тип общодостъпна услуга например е посещението при логопед, който голяма част от българските семейства ползват за своите деца.
Жертвите на насилие и жертвите на трафик ще ползват специализирана подкрепа.

България има готовност да започне преговори с Великобритания за подписване на двустранна социална спогодба, ако Обединеното кралство напусне Европейският съюз без споразумение. Целта е да се защитят българите, които живеят и работят във Великобритания. 

Имаме пълна готовност, особено в сферата на социалната сигурност, да започнем веднага преговори за договаряне на отделна спогодба, за да сме сигурни, че правата на гражданите след излизането на Великобритания ще бъдат спазени.