80-те млн. лв. от Европа не са насочени към ромите, а към уязвими групи


Заместник-социалният министър Зорница Русинова отрече 80-те милиона лева европейски средства за проекти да имат връзка с ромското включване. Парите не са насочени към ромите, а към уязвими групи, каза тя в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Зорница Русинова отрече също парите да са насочени към 12 000 души.

По думите й става въпрос за част от средствата по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, които ще подпомогнат общините за справянето с неграмотността. „Не може в XXI век да има неграмотни деца и деца, които не ходят на училище, което е предпоставка за бедност и ниски доходи”, отбеляза тя.

Русинова обясни, че тези 80 милиона са голяма схема с две компонента – първият е 50 милиона, а вторият – 30. Втората част на тези средства е насочена към общините, които ще подпомогнат тези интегрирани мерки и с инфраструктура, допълни тя.

В първата част за момента има получени 50 концепции от общини, от които само 28 са одобрени на стойност 25 млн. лева, каза още Русинова.

„Едно от изискванията е общината задължително да работи с работодател от региона, в който се изпълняват проектите, защото ако нямаме сигурност, че родителите ходят на работа и не са интегрирани на пазара на труда, няма как да имат доходи”, заяви тя.

Русинова подчерта, че хората няма да кандидатстват сами, а през проект, подготвен от общината.

 По думите й целта е да се създадат възможности тези хора да не са в общинските програми да метат улиците, а да бъдат квалифицирани.

Финалът на програмата е 2020 г. Стойността на всеки един от проектите е различна – според нуждите на общината те варират между 100 000 и 500 000 лв.

Трябва да спрем да говорим за етническа интеграция, а да говорим за социална интеграция, каза в предаването лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев.

„Ромската декада си беше едно банкетно пожелание. Събираха се на 8 април, викаха някой да им изпее „Джелем, джелем” и дотам”,  категоричен беше той.

Скоро коалиция „Воля” ще предложим създаване на Държавна агенция на равните възможности и цял пакет от мерки, които касаят всички български граждани, които живеят под ръба на социалния минимум, съобщи лидерът на „Евророма”.

„Не съм съгласен всички цигани да бъдат слагани под общ знаменател и да бъдат наричани „уязвима група”, допълни той.

Съветът за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси повече от 2 г. не е заседавал, каза още Кънчев. По думите му той е ненужен и „импотентен държавен орган”.

 

Източник: btvnovinite.bg | линк към статията